Резолюція майстер-класу "Стримання антибіотикорезистентності в Україні. Як впроваджувати СОП та інфекційний контроль в лікарнях"

Для участі у майстер-класі "Стримання антибіотикорезистентності в Україні. Як впроваджувати СОП та інфекційний контроль в лікарнях" (м. Київ, Україна), який відбувся 5 липня, зареєструвалось близько 6 000 фахівців системи охорони здоров’я.

Документ СОП 2023

В рамках заходу провідні спеціалісти та практики в області антибіотикотерапії поділились своїми експертними думками та досвідом раціонального застосування антибіотиків у лікуванні пацієнтів.

Особливу увагу було приділено СОП (стандартна операційна профілактика), складеного згідно останніх світових та українських рекомендацій, який включає перелік основних антибіотиків та діагнозів, їх класифікацію та поетапність призначення

До уваги учасникам було запропоновано трансляцію 5 доповідей та панельної дискусії у яких висвітлено наступне:

  • Інфекційний контроль в Україні. Мета та цілі створення. Лікарня – як безпечний заклад для пацієнтів та лікарів
  • Правова система координат для закладу охорони здоров’я у сфері інфекційного контролю 
  • Практичний кейс впровадження інфекційного контролю та створення СОП в лікарні 
  • Стандартна операційна процедура (СОП): успішні знахідки і невирішені питання на прикладі СОПу, який складено відповідно до рекомендацій ВООЗ 
  • Практичний кейс адміністрування антимікробних препаратів

Висновки та рішення за результатами обговорення доповідей:

  1. Резистентність мікроорганізмів – це динамічний процес, який має тренд до росту, якщо не обмежити використання антибіотиків.
  2. Згідно наказу МОЗ №1614, який засновано на рекомендаціях ВООЗ – усі антибіотики класифікуються на 3 групи: А – вільний доступ, В – під наглядом лікаря та С – резерв.
  3. Усі лікарні України, згідно наказу МОЗ, повинні затвердити СОПи з антибіотикотерапії до 2024 року. Поява СОПу в лікарнях сприяє зменшенню використання антибіотиків групи резерву та стримує ріст резистентності.
  4. Запропонований на майстер-класі СОП Березняковим І.Г. - майже повністю ґрунтується на діючих рекомендаціях експертів ВООЗ та додається до резолюції.
  5. Згідно Національного переліку ЛЗ України та рекомендацій ВООЗ рекомендовано віднести молекули:
  • Піперацилін/тазобактам – до групи В – препарат першої лінії у лікуванні ускладнених інтраабдомінальних інфекцій, госпітальних пневмоній, сепсисі та некротизуючому фасциїті
  • Цефоперазон/сульбактам – до групи В – як альтернативний цефтріаксону препарат, до якого вища чутливість у мікроорганізмів за рахунок захищеності від бета-лактамаз
  • Моксифлоксацин – як альтернативу при алергії на бета-лактами або альтернатива комбінації левофлоксацину з метронідазолом, так як моксифлоксацин покриває анаеробну флору.

Завантажити текст Резолюції можна за посиланням.

🎬 Не було можливості подивитись усі доповіді? Перегляньте запис майстер-класу:


❗ Рекомендуємо підписатися на нашу Facebook-сторінку та YouTube-канал – він регулярно поповнюється цікавими та актуальними доповідями відомих українських та міжнародних спікерів зі сфери медицини. 

Реєструвалися на наші заходи раніше❓

Підпишіться на чат-бот "Infusion Therapy" у Telegram, або на VIBER ЧАТ-БОТ "Infusiontherapy". ✔ Отримуйте актуальну інформацію, цікаві анонси та новини на тему інфузійної терапії!

ℹ️ Інформаційний партнер платформи "Міжнародний конгрес з інфузійної терапії" ➡ телеграм-канал для лікарів "Журнал Гіппократенка" 🏥. Долучайтесь 👍